To Ινστιτούτο Ενεργειακής Ανάπτυξης και Μετάβασης στη Μεταλιγνιτική Εποχή στο XIII Διεθνές Συνέδριο για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία σε ένα Ψηφιοποιημένο Περιβάλλον στο Prilep

Νέα

Η ομάδα του Ινστιτούτου θα συμμετάσχει στο XIII Διεθνές Συνέδριο για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία σε ένα Ψηφιοποιημένο Περιβάλλον. Η εκδήλωση αυτή, που φιλοξενείται από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Prilep, συνεχίζει την παράδοση δώδεκα επιτυχημένων διεθνών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Συγκεντρώνει ακαδημαϊκούς, ερευνητές, διευθυντές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επαγγελματίες και φοιτητές για να συζητήσουν τις τεχνικές και μη τεχνικές πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το συνέδριο θα εξετάσει πώς η ψηφιοποίηση αναδιαμορφώνει τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τις τρέχουσες οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνιολογικές και υγειονομικές προκλήσεις, υπάρχει σημαντική πίεση στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν γρήγορα. Το συνέδριο θα διερευνήσει πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι λύσεις ΤΠΕ μπορούν να ενισχύσουν τις ατομικές δεξιότητες, τις προσωπικές ικανότητες και τις οργανωτικές δυνατότητες, ενισχύοντας την οικονομική ανταγωνιστικότητα και αξιοποιώντας τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Ένα βασικό σημείο εστίασης θα είναι η διασταύρωση της τεχνολογικής καινοτομίας, της παγκοσμιοποίησης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ιδιαίτερα ως απάντηση σε πιεστικά παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες. Καθώς η ψηφιοποίηση συνεχίζει να επηρεάζει όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής, το συνέδριο προσφέρει μια πλατφόρμα για να συζητηθεί πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς, υποστηρίζοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα τόσο στις ΜΜΕ όσο και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Είμαστε περήφανοι που η ομάδα μας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει μέρη της έρευνας της μέσα από τα ακόλουθα άρθρα:

  • Κωνσταντίνα Νικολαΐδου: «Από τους Παγκόσμιους Στόχους στην Τοπική Επίδραση: Δημιουργία Πορείας για Δίκαιες Ενεργειακές Μεταβάσεις μέσω της Τοπικοποίησης των ΣΒΑ», η οποία εξετάζει πώς η τοπικοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) μπορεί να υποστηρίξει δίκαιες ενεργειακές μεταβάσεις.
  • Φένια Πλιατσικά: «Εξερεύνηση Μοντέλων Διαβουλευτικής Δημοκρατίας στις Δίκαιες Ενεργειακές Μεταβάσεις», η οποία εξετάζει πώς τα μοντέλα διαβουλευτικής δημοκρατίας μπορούν να επιτύχουν δίκαιες ενεργειακές μεταβάσεις.
  • Λευτέρης Τοπαλόγλου & Δέσποινα Καντέλερ: «Τεχνολογία, Πολιτική και Επενδύσεις στο Πλαίσιο του Ενεργειακού Τριλήμματος: Ο Ρόλος ενός Παρατηρητηρίου Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης», που συζητά το ρόλο ενός παρατηρητηρίου στη διευκόλυνση των δίκαιων ενεργειακών μεταβάσεων.
  • Γιάννης Καραγιάννης: «Μπορούμε να Μετρήσουμε Πόσο Δίκαιη Είναι Μια Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση;», η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη πλαισίων για την αξιολόγηση της δικαιοσύνης των ενεργειακών μεταβάσεων.
  • Δέσποινα Καντέλερ: «Βελτιστοποίηση της Χρήσης Επενδύσεων σε Περιοχές Ενεργειακής Μετάβασης μέσω Εργαλείων Λήψης Αποφάσεων», η οποία εξετάζει τη χρήση εργαλείων λήψης αποφάσεων για τη βελτιστοποίηση των επενδύσεων σε περιοχές που βρίσκονται σε ενεργειακή μετάβαση.

Όλες οι αποδεκτές εργασίες θα λάβουν αριθμό DOI και θα δημοσιευθούν στα πρακτικά του συνεδρίου με αριθμό ISSN. Επιλεγμένες εργασίες θα δημοσιευθούν στο διεθνές περιοδικό «South-East European Review of Business and Economics (SERBE)», το οποίο είναι καταχωρημένο στο EBSCO και το CROSSREF.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με ειδικούς και επαγγελματίες, να μοιραστούμε τα ευρήματά μας και να συμβάλουμε στη συζήτηση για τον αντίκτυπο της ψηφιοποίησης στην κοινωνία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις.